Badanie poziomu cukru we naturze – na czym polega a gdy o je dokonać? Badanie poziomu glukozy we naturze to samo z podstawowych badań diagnostycznych. Daje ono zapobiegać poważnym schorzeniom trzustki, takim jak cukrzyca, a dobrze je leczyć. Dowiedz się, kiedy udać się na pytanie, a oraz jaka istnieje podstawa poziomu cukru na czczo a po jedzeniu.
Badanie poziomu cukru we naturze – na czym polega a gdy o je dokonać?
Kiedy zbadać poziom glukozy?
Niektóre symptomy powinny nas szczególnie zaniepokoić. Chodzą do nich:
osłabienie,
nadmierne pragnienie,
zwiększona potliwość,
silne uczucie głodu,
kołatanie serca,
senność,
zmęczenie,
nawracające infekcje.
Kto powinien robić badanie poziomu glukozy? Każdy dobry człowiek – raz w roku (szczególnie kobiety po 45. roku życia), kobiety w ciąży – między 24. a 28. tygodniem (w obiektu wykrycia cukrzycy ciążowej), a ponadto osoby z grupy podwyższonego ryzyka, m.in.:
chcące na nadciśnienie tętnicze,
borykające się z nadwagą,
unikające wysiłku fizycznego,
po przebytej cukrzycy ciążowej,
u których żyje podejrzenie cukrzycy,
ze zdiagnozowanym zespołem policystycznych jajników lub chorobą sercowo-naczyniową.
Jak się przygotować do poszukiwania poziomu cukru?
Badanie poziomu glukozy przygotowuje się na czczo 12 godzin po spożyciu ostatniego posiłku. Najlepiej dobrać się na nie przed śniadaniem i odejść z wcześniejszej aktywności fizycznej. Glukoza to cukier, jaki jest pobierany i redukowany podczas każdej formy ruchu, wynik badania może więc okazać się zaniżony. Dzień przed testem warto także unikać tłustych posiłków oraz przetworzonych przekąsek.
Jak przebiega badanie?
Badanie poziomu glukozy liczy na przyjęciu próbki krwi z były łokciowej lub opuszki palca. Można dokonać również test obciążenia glukozą, który liczy na badaniu poziomu cukru we naturze na czczo, a następnie po 1 lub 2 godzinach po doustnym podaniu 75 g glukozy. Jeżeli organizm funkcjonuje prawidłowo, po upływie ostatniego terminu poziom cukru wraca do zasady. Jak nie, stanowi obecne znak do dalszej diagnostyki pod kątem podejrzenia cukrzycy, chorób trzustki, przysadki mózgowej bądź nadnerczy.
Norma cukru na czczo (u osób zdrowych): 70-110 mg/dl (3,9-6,1 mmol/l)
Norma cukru po jedzeniu (u osób zdrowych): < 140 mg/dl (7,8 mmol/l)
Dlaczego poziom cukru rośnie po spożyciu posiłku?
Poziom glukozy wzrasta po posiłku, co w konsekwencji doprowadza do rozwiązania insuliny (tzw. poposiłkowej) przez trzustkę. Insulina płaci za transport glukozy z natury do tkanek – wpływa ona do ich wnętrza, oraz jej nadmiar magazynowany istnieje w wątrobie. Norma cukru po życiu jest wówczas inna od jego okresu na czczo. Gdy glukozy we naturze jest rynek mało, przylega do tzw. hipoglikemii, której faktami są bóle głowy, nerwowość czy drgawki. Długotrwały stan hipoglikemii może spowodować nawet do śpiączki.
Gdy poziom cukru wzrośnie, możemy dostrzec objawy hiperglikemii. Chodzą do nich: wzmożone pragnienie, częste oddawanie moczu, osłabienie i ograniczona ostrość widzenia. W ostatni metoda organizm informuje o zbyt wielkim poziomie glukozy, którą próbuje wydalić. Nagły, rozciągający się stan hiperglikemii może skutkować niewydolnością poszczególnych organów, uszkodzeniem mózgu lub nawet śpiączką.
zobacz również Badanie poziomu cukru we krwi – na czym polega i kiedy warto je wykonać?