Żelazo hemowe i niehemowe – na czym liczy różnica? Żelazo jest czynnikiem, który w układzie odpowiada za procesy krwiotwórcze i transport czerwonych krwinek, wspiera także układ nerwowy. Myślimy o jego ofertę w zbilansowanej diecie, nie dziwimy się jednak nad rodzajem żelaza, które spożywamy. Wykazuje się, że żelazo hemowe i niehemowe, czyli metody tego składnika, dzielą się między sobą, i brak równowagi pomiędzy nimi umie sprawić do niedoborów. Niczym je dojrzeć a czy któryś z obecnych sposobów jest „ważniejszy”?
Żelazo hemowe i niehemowe – na czym liczy różnica?
Przeświadczenie o tym, że aby pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek, należy spożywać produkty mające ogromną kwotę żelaza, jest złe. Jego wchłanialność jest bowiem zróżnicowana i chce od rodzaju żelaza, z którym jesteśmy do robienia. Aby zadbać o właściwy stan tej substancji we krwi, należy nie tylko właściwie przygotowywać posiłki, ale i wchodzić w nich wyniki zwiększające przyswajalność żelaza. Należą do nich czerwona papryka, natka pietruszki oraz kiszonki, czyli bogate źródła witaminy C, którą można też stosować w formie odpowiednich suplementów diety.
Poznaj różnicę pomiędzy żelazem hemowym a niehemowym i sprawdź, w jaki system uniknąć niedoborów, które w konsekwencji doprowadzają do szkodliwej dla zdrowia niedokrwistości.
Żelazo hemowe
Jak łatwo odróżnić produkty bogate w żelazo hemowe od źródeł żelaza niehemowego? Rozwiązanie pozostaje w słowie „hema”, czyli „krew”. Żelazo hemowe możemy wpaść w ciele oraz wyjątkowych pokarmach pochodzenia zwierzęcego, w tymże w morzem mięsie czy produktach morza. Warto jednak mieć, że mięso wołowe może mieć blisko 45% żelaza hemowego, chociaż jego przyjmowana ilość dzieli się blisko o połowę. Organizm wykorzystuje efektywnie ok. 20-25% żelaza z obecnego źródła.
Żelazo hemowe jest wchłaniane daleko niż niehemowe, dlatego skoro nie spożywasz produktów odzwierzęcych, sięgnij po suplementy diety z żelazem, najlepiej w towarzystwie witaminy C i kwasu foliowego.
Żelazo niehemowe
Niehemowe, więc „bez krwi”, to żelazo wynikające ze źródeł roślinnych. Produkty mające dużo żelaza niehemowego to m.in. każdego typu strączki, takie jak fasola czy soczewica, a także buraki, szpinak czy orzechy i ziarna: migdały, orzechy laskowe, quinoa, amarantus. Źródłem żelaza tego gatunku są także zioła, w obecnym bazylia, tymianek, oregano, anyż czy kurkuma.
Należy cierpieć na uwadze, że przyswajalność żelaza z wyników roślinnych jest znikoma (1-5%). Aby zwiększyć nadzieję na ciekawsze wchłanianie, warto ograniczyć spożycie kawy i herbaty, a także sięgać po artykuły o małym pH (fermentowane i kiszone).
zobacz również Żelazo hemowe i niehemowe – na czym polega różnica?