Cukrzyca typu II jest chorobą metaboliczną, której występowanie warunkują czynniki genetyczne i środowiskowe. Oznacza to, że osoby obciążone genetycznie ryzykiem rozwoju cukrzycy mogą, ale nie muszą zachorować. Za ostateczne rozwinięcie się insulinoodporności w dużej mierze odpowiada styl życia oraz sposób odżywiania. Aktywność fizyczna i dieta są też ważnymi elementami w terapii diabetyków.
Specjaliści medycyny funkcjonalnej i konwencjonalnej są zgodni: w przypadku chorób metabolicznych niezbędne jest stosowanie leczenia zintegrowanego, a w terapii nie można lekceważyć znaczenia diety i stylu życia. Zwiększenie aktywności ruchowej i zmiana nawyków żywieniowych to dwa najważniejsze elementy niezbędne do utrzymania dobrego stanu zdrowia osób, które zmagają się z cukrzycą typu II. Wprowadzenie dobrze zbilansowanej diety może też zatrzymać rozwój choroby u osób w stanach przedcukrzycowych.
Dieta cukrzyka. Podstawowe założenia i cele
Dieta dla osób zmagających się z cukrzycą typu II opiera się na podstawowych zasadach zdrowego żywienia m.in. prawidłowego łączenia pokarmów czy zwiększenia ilości spożywanych warzyw i niektórych owoców lecz mimo wszystko wymaga indywidualnego dopasowania jadłospisu do potrzeb wynikających m.in. z występowania schorzeń towarzyszących i ustalonych przez lekarza celów leczenia. Oznacza to, że każdy chory powinien pozostawać pod stałą opieką lekarza, a leczenie nie może być oparte wyłącznie na diecie, chociaż jest ona niezbędnym elementem terapii.
Najważniejszym celem leczenia dietetycznego w cukrzycy typu II jest dostarczenie osobie chorującej wystarczającej ilości energii i składników pokarmowych potrzebnych do sprawnego funkcjonowania organizmu. Pozostałe cele ustala się w zależności od aktualnego stanu osoby chorującej. W początkowej fazie zdrowienia osób z nadwagą i otyłością jest redukcja masy ciała i utrzymanie wagi na prawidłowym poziomie. Zmiana nawyków żywieniowych służy także normalizacji wskaźników metabolicznych, w tym poziomu lipidów, glikemii itd. oraz zapobieganiu powikłaniom cukrzycowym.
Żywienie diabetyków w praktyce
W żywieniu osób zmagających się z cukrzycą typu II istotny jest zarówno skład jadłospisu, czyli rodzaj produktów spożywczych, jak i sposób ich przygotowania. Według najnowszych badań naukowych, żywienie osób z cukrzycą typu II ma obfitować w warzywa i niesłodkie owoce 50%, zdrowe tłuszcze NNKT – 20%, organiczne białka 20%, węglowodany złożone 10%. Dania dla diabetyków należy przygotowywać z produktów nieprzetworzonych i bogatych w błonnik. Warzyw i produktów skrobiowych nie należy rozgotowywać, gdyż wpływa to na wzrost ich indeksu glikemicznego. W tym miejscu należy także uwzględnić ładunek glikemiczny, który według najnowszych doniesień jest ważniejszy od indeksu i w pierwszej kolejności należy posługiwać się właśnie nim. Konieczne jest ograniczenie spożycia produktów, które są źródłem cukrów prostych (słodkie owoce, napoje słodzone, słodycze, dżemy), produktów bogatych w tłuszcze utwardzone typu trans zamiast pochodzenia zwierzęcego i soli. W diecie cukrzycowej należy duży nacisk położyć na uregulowanie pracy insuliny, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie posiłków co 4-5 godzin. Podstawą powinny być potrawy gotowane w wodzie lub na parze oraz duszone.
„Osoby, które zmagają się z cukrzycą typu II niechętnie zmieniają swoje przyzwyczajenia żywieniowe, gdyż uważają, że dieta dla diabetyków jest mdła i zabiera przyjemność jedzenia. Nic bardziej mylnego – przekonuje trener postaw zywiniowych Magdalena Dorko – Wojciechowska. Żywienie w cukrzycy typu II jest smaczne, zdrowe i zdecydowanie jest go mniej, niż w powszechnej diecie. Nie dlatego, że należy ograniczać kalorycznośc posiłków, co jest już niekatualne w dietetyce XXI wieku, lecz dlatego, że produkty są gęsto odżywcze i dostarczają organizmowi mnóstwa witamin i minerałów a tych organizm nie przyjmie w nadmiarze. Najważniejszym zadaniem diety w cukrzycy jest przestawienie metabolizmu i zmiana smaku tak, aby wyeliminować z diety cukry proste i słodki smak. Bogaty smak potraw można wydobyć dzięki ich uważnemu przygotowaniu i wykorzystując zioła. Oczywiście do tego potrzebne będą dobre przepisy kulinarne. Profesjonalnie opracowany plan żywieniowy znacznie ułatwia wdrożenie nowych zasad w kuchni, dzięki czemu zmiana nawyków staje się prosta i przebiega bezboleśnie. Co ważne, z tzw. diety dla cukrzyków mogą bezpiecznie korzystać wszyscy, a to znaczy, że nie ma konieczności przygotowywania osobnych posiłków dla chorej osoby. Nowy sposób odżywiania przyniesie korzyści dla zdrowia całej rodziny”.
[…] zobacz również Żywienie W Cukrzycy Typu II […]
[…] zobacz również Żywienie W Cukrzycy Typu II […]
[…] zobacz również Żywienie W Cukrzycy Typu II […]
[…] zobacz również Żywienie W Cukrzycy Typu II […]